Računovodske storitve

Računovodske storitve ni lahko izbrati
Ali natančno veste kaj iščete in kaj potrebujete? Šele ko poznate ta odgovor, lahko pričnete z iskanjem ponudb. Morda potrebujete le osnovno računovodsko knjiženje in pripravo obrazcev, ali pa celotne računovodske storitve z davčnim in finančnim svetovanjem. Obstajajo 3 različne možnosti sodelovanja z računovodskim servisom:

Računovodski servis vodi celotno računovodstvo podjetja. Vsi dokumenti podjetja se nahajajo pri računovodskem servisu. Podjetje sproti ali ponavadi mesečno dostavlja dokumentacijo računovodskemu servisu. Le-ta jo pravilno obdela in pripravi vse računovodske listine.
Najem računovodje. Podjetje hrani vse dokumente na svojem sedežu. Računovodski servis obišče podjetje ter opravi računovodske storitve na sedežu podjetja.
Podjetje in računovodski servis istočasno uporabljata isti program za vodenje računovodstva prek spleta. Dokumentacija se ponavadi nahaja pri podjetju, vendar je možno tudi obratno. Podjetje samo vnaša izdane in prejete račune, bančne izpiske, lahko tudi obračun DDV ter plače. Računovodja sproti preverja pravilnost vnosov ter pripravi vse računovodske listine.

Po ocenah, naj bi v Sloveniji delovalo okrog 3000 računovodskih servisov. Le-ti se razlikujejo po:
Ceni – običajno velja, da so dražje stvari boljše. Računovodske storitve niso izjema. Paziti se je treba sumljivo poceni računovodskih servisov. Obenem pa visoka cena še ne zagotavlja kakovosti. Nekateri računovodski servisi vam bodo v ceno všteli davčno svetovanje. Velikokrat se zgodi, da takega svetovanja ne boste koristili nikoli.
Velikosti – velik računovodski servis ima načeloma več znanja in izkušenj. Ponavadi pokriva tudi večji spekter poslovnih storitev. Kot npr. priprava poslovnih načrtov, priprava dokumentacije za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, računanje različnih finančnih pokazateljev poslovanja,… Slaba lastnost velikih računovodskih servisov je, da ponavadi morate komunicirati z različnimi zaposlenimi v računovodskem servisu. Le-tem je velikokrat treba znova razlagati posebnosti vašega podjetja in vašega problema. Običajno so večji računovodski servisi tudi dražji. Manjši računovodski servisi imajo načeloma bolj osebni odnos ter so nekoliko bolj fleksibilni.
Kakovosti – Današnja tehnologija in programi omogočajo, da računovodski servisi opravljajo računovodske storitve dovolj kakovostno.
Specializaciji – večina računovodskih servisov sprejema vse stranke. Obstajajo pa tudi računovodski servisi specializirani za določeno panogo, kot npr. zdravniki, odvetniki, nepremičninska podjetja, … Če imate posel s posebnimi potrebami je specializiran računovodski servis dobra odločitev.

Tudi vi imate lahko različne potrebe in prioritete :
Cena – v primeru, da vam računovodstvo predstavlja le strošek in ne potrebujete dodatnih storitev, potem se vam splača izbrati cenejše računovodske storitve.
Dobri osebni odnosi – ker boste z vašim računovodjo daljše obdobje veliko komunicirali, se vam splača izbrati tistega, s katerim se najbolje ujamete.
Dosegljivost in dostopnost – Če ste podjetnik, se pogosto zgodi, da potrebujete informacije s strani računovodje takoj, tudi popoldne ali med vikendi. Veliko slabe volje si boste prihranili, če bo takrat dosegljiv tudi vaš računovodski servis.
Program za vodenje podjetja – Imate veliko dokumentacije, ki jo sami vnašate z programom za vodenje podjetja? Z uporabo skupnega programa lahko zai računovodske storitve plačate bistveno manj. Na slovenskem trgu obstaja množica programov, kjer lahko računovodski servis in podjetje uporabljata isti program. V Sloveniji sta najbolj popularna spletna programa miniMAX podjetja SAOP d.o.o. ter E-računi podjetja E-računi d.o.o.
Dodatne storitve – tu se je potrebno vprašati. Ali obstaja možnost, da boste potrebovali davčno svetovanje, pripravo poslovnih načrtov ali dokumentacije za pridobitev nepovratnih sredstev , kadrovske storitve, itd. .

Včasih se zgodi, da bo več računovodskih servisov doseglo enako skupno oceno. To pomeni, da vam bodo enako dobro ustrezali. Tukaj se ne splača delati znanosti. Najbolje je izbrati en računovodski servis, saj z odločitvijo ne boste naredili velike razlike.